14. apr 2016

Årets Ungdomskommune - Giv unge ansvar tidligt

Sammen med 500 festglade unge modtog borgmester i Egedal Kommune Willy R. Eliasen (V) prisen som Årets Ungdomskommune 2016. ”Jeg tror aldrig, at den pris er blevet uddelt et mere passende sted,” sagde han i Ungehuset i Ølstykke.

Egedal sætter alle kræfter ind på at give unge konkret indflydelse. Det har sikret kommunen DUFs pris som Årets Ungdomskommune 2016. Borgmesteren modtog hæderen på dansegulvet i det lokale ungehus.

Borgmester: Vi har fortjent prisen
Willy Eliasen understreger flere gange, at prisen er vigtig for Egedal, der er en relativ ny kommune på landkortet. Han er dog heller ikke helt overrasket over hæderen:
”Vi er glade og stolte over prisen, og vi synes faktisk også, at vi har fortjent den,” siger borgmesteren med et smil: ”Byrådet har virkelig lagt sig foran i forhold til arbejdet med at inddrage vores unge, og så er vores medarbejdere nogle fantastiske ildsjæle. Det er dem og de unge, der skal have takken”.
Det er de ansatte i UngEgedal, der står bag indstillingen af kommunen til prisen.

Unge skal søge indflydelse
Kataloget over initiativer for og med unge giver indtryk af, at det nærmest er umuligt at være ung i Egedal Kommune uden at få indflydelse.
Egedal Kommune har i samarbejde med lokale unge skabt en ambitiøs ungestrategi med 30 konkrete initiativer, som i de kommende år skal realiseres sammen med de unge. Derfor var det også et enigt dommerpanel, der pegede på Egedal som Årets Ungdomskommune 2016.
I Egedal lærer unge netop at leve demokratisk gennem aktiv deltagelse, sagde DUFs formand Kasper Sand Kjær, da han overrakte prisen – og det har konsekvenser at være rollemodel:
”Kåringen som Årets Ungdomskommune 2016 forpligter for borgmesteren, byrådet og de gode medarbejdere i kommunen til at følge op og gøre arbejdet med og for kommunens unge endnu bedre. Men det forpligter også jer unge,” sagde Kasper Sand Kjær og opfordrede Egedals unge til at blive ved med at søge indflydelse og huske, at de har en vigtig stemme.
For borgmesteren har DUF-prisen ekstra stor betydning, fordi den sætter fokus på unges demokratiske deltagelse:
”I byrådet ønsker vi, at vores unge så tidligt som muligt vænner sig til at tage ansvar og bliver en aktiv del af demokratiet. For de unge kan det at yde indflydelse godt virke som noget diffust, men det kan være meget konkret via deres fritidsklub, elevråd og mange andre initiativer,” forklarer Willy Eliasen.

Læs hele artiklen og se materialet der blandt andet sikrede Egedal prisen som årets Ungdomskommune her