7. jan 2015

Ungdomsringen er partner i kulturministeriets store satsning på unge og kultur.

Kulturminister Marianne Jelved (R) har udnævnt 2015 til at være ungekulturår. Projektet har fået navnet URKRAFT 2015 og det er Kulturstyrelsen, der er den koordinerende part fra embedsværket og projektleder.

UNGDOMSRINGEN ER PARTNER I KULTURMINISTERIETS STORE SATSNING PÅ UNGE OG KULTUR 

 

Kulturminister Marianne Jelved (R) har udnævnt 2015 til at være ungekulturår. Projektet har fået navnet URKRAFT 2015 og det er Kulturstyrelsen, der er den koordinerende part fra embedsværket og projektleder. Formålet med URKRAFT er at sætte unges egne kunst- og kulturoplevelser på dagsorden i løbet af 2015. Der er fokus på kunst og kultur af unge, for unge og med unge, og det er dermed kulturministeriets hyldest til ungdommens egen evne til at organiserer sig, og skabe kunst og kulturoplevelser for hinanden. 

Konceptet er grundlæggende at der skal være små eksplosioner over hele landet, der sammen skal udgøre en stor eksplosion, som kaster lys over unges egne kunst- og kulturprojekter. Derfor er URKRAFT for alle unge, og dermed er det ikke afgørende om man kører gokart, spiller rollespil eller laver teater.

Informationer om URKRAFT samt alle aktiviteterne formidles bl.a. via facebook på siden: https://www.facebook.com/urkraft2015/

 

For at førere URKRAFT ud i livet har Kulturstyrelsen indledt et strategisk partnerskab med Kraftværket, Frontløberne og Ungdomsringen. Her udover er UP – Ungdomsproduktion og Tellymo, der begge arbejder med at formidle nyheder til unge, ligeledes primære samarbejdspartner. Endelig er der nedsat en arbejdsgruppe, bestående af unge fra hele landet, der skal være med i hele projektet.

 

Uddybende beskrivelse af konceptet.

Urkraft 2015 er en trebenet raket bestående af to fyrtårnsprojekter, en pulje og en række løbende aktiviteter gennem året.

 

To fyrtårnsprojekter

De to fyrtårnsprojekter består af etablerede kulturinstitutioner, der inviterer unge med i udviklingen af deres tilbud eller rum, eller måske lader sig slå helt ud af kurs for en stund. Fyrtårnsprojekterne skal skabe ny viden, dele den eksisterende og inspirere andre kulturinstitutioner til at udvikle i samarbejde med unge. Der er afsat 250.000 kr. til hvert af de to fyrtårnsprojekter. Det er de unge i URKRAFT 2015-gruppen, som udvælger de to projekter, hvilket bliver offentliggjort den 16. januar 2015.

 

URKRAFT puljen

Som det største initiativ under URKRAFT 2015 vil Kulturministeriet oprette en pulje for unge projektmagere og kunstnere, der kan søges i portioner á maksimum 10.000 kr. Puljen vil operere med et bevillingsudvalg bestående af unge fra hele landet, der i fællesskab styrer, hvilke projekter, der skal have penge. Puljen vil have en behandlingstid på højest 14 dage. Puljekriterierne tager udgangspunkt i projekter og værker, der skabes for, med og af unge mellem 15 og 25 år, og er offentligt tilgængelige. I skrivende stund (ultimo december 2014) er Kulturstyrelsen endnu ikke klar med nærmere information om ansøgningsproceduren.


Arrangementer

Der igennem ungekulturåret løbende blive arrangeret en række forskellige arrangementer. Disse kommer både til at udspringe af URKRAFT 2015-puljen, mens andre og mere strategiske aktiviteter, blandt andet i forbindelse med Folkemødet på Bornholm, Roskilde Festival og Kulturmødet på Mors, bliver planlagt centralt fra af kulturstyrelsen og de tre partner, som Ungdomsringen som sagt er en af.

 

Der kommer til at ske en masse omkring URKRAFT 2015. Bl.a. en stor startevent lørdag den 17. januar, som ender på Ungdomsringens Musikfestival i Aalborg, hvor Kulturministeren lancerer URKRAFT 2015 officielt.

 

På Facebook og på Ungdomsringen hjemmeside, vil der løbende komme nyheder om URKRAFT. F.eks. hvordan man kan søge URKRAFT puljen og informationer om de mange arrangementerne.

 

Vil du vide mere om URKRAFT 2015, så kontakt undertegnet:

 

Henrik Oversø

Politisk konsulent

heo@ungdomsringen.dk

 


Redaktører

Martin Schouw

Martin Schouw