Ny sikkerhedsindstruks for sejlads i små fartøjer med under 12 passager på vej


En ny sikkerhedsvejledning fra Søfartsstyrelsen vil sikre, at det fortsat bliver muligt for klubber og ungdomsskoler at lave pædagogisk arbejde med børn og unge på vandet. Sikkerhedskravene bliver skærpet, men ikke så det vil umuliggøre sejlads i kanoer, kajakker og andre små fartøjer. Det står klart efter et positivt dialogmøde mellem Søfartsstyrelsen og Ungdomsringen samt en række andre organisationer på området.

Allerede først i det nye år vil Søfartsstyrelsen formentlig være klar med en ny sikkerhedsvejledning, der både vil skærpe sikkerhedskravene til klubber, ungdomsskoler og andre aktører - men som først og fremmest betyder, at det fortsat vil være muligt at bruge sejlads i arbejde med børn og unge. Med sikkerhedsvejledningen i hånden skal alle skoler/klubber/institutioner osv hver især udarbejde deres egen sikkerhedsinstruks. Samtidig vil Søfartsstyrelsen i 2012 lancere en ny hjemmeside, der blandt andet skal indeholde håndgribelige eksempler på brug af sejlads og udarbejdelse af den påkrævede sikkerhedsinstruks.

Oplægget til kommende sikkerhedsvejledning blev præsenteret på et møde hos Søfartsstyrelsen i København fredag den 11. november 2011. Mødet var et dialogmøde, hvor både Søfartfartsstyrelsen og de mange organisationer, der arbejder med sejlads i små fartøjer, skulle forsøge at findes en fælles forståelse af de helt nødvendige krav til sikkerheden, når man er ansvarlig for at sejle ud med andre - for eksempel med børn og unge i en klub.

Både Ungdomsringens chefkonsulent Flemming Moestrup og Ungdomsringens naturvejleder Lars Borch deltog i mødet, som de begge kalder meget, meget positivt. Søfartsstyrelsen gav på mødet klart udtryk for ønsket om en gensidig dialog.
- Der vil fremadrettet blive lagt meget vægt på sikkerheden, den enkeltes sunde fornuft, godt sømandsskab og refleksion over brugen af sejlads. Det kan vi kun være tilfredse med, siger Flemming Moestrup fra Ungdomsringen.

Også Ungdomsringens naturvejleder Lars Borch, der deltog i mødet som formand for Kanosamrådet glæder sig over resultatet:
- Vi får en stramning af sikkerhedskravene - men i en god ånd, og det er et klart plus. Helt grundlæggende ser det ud til, at det vil blive muligt at bruge små fartøjer (kano, kajak, mindre joller og sejlbåde) uden at de skal godkendes til erhverv. Til gengæld vil der nu komme skærpet krav til sikkerheden, ved at alle skal lave en sikkerhedsinstruks efter Søfartsstyrelsens vejledning. Det kan vi kun hilse velkomment, siger Lars Borch.

Når sikkerhedsvejledningen er klar, vil Søfartsstyrelsen indkalde organisationerne til et nyt møde, hvor de færdige regler kan diskuteres igen, inden den endelige vejledning bliver vedtaget.

06-12-2011Print nyhed