Fornem pris til klubarbejde


Århus klub hjælper unge tilbage i skole

For få unge får i dag en ungdomsuddannelse, mener regeringen. Men i Århus har en fritids- og ungdomsklub fundet en kreativ vej til at guide skoletrætte unge tilbage på skolebænken. Klubben modtog for nylig en ærespris på 100.000 kroner for projektet 'Den rullende skole'. Journalist Trine Vinther Larsen fra BUPL fortæller her om projektet.

En autocamper med plads til chauffør og maksimum fire unge på passagersæderne samt masser af benzin på tanken. Meget mere skal der ifølge Fritids- og Ungdomsklubben Holmstrup Mark ikke til for at få skoletrætte unge til at interessere sig for skolen igen.

Siden august sidste år har klubben arbejdet med projektet 'Den rullende skole'. Ideen til projektet havde længe været under udvikling på skrivebordet, men i august 2009 kunne klubben endelig købe autocamperen og ansætte tidligere folkeskolelærer Jimmie Tagersen som chauffør og underviser i denne alternative skole på fire hjul.

Siden er det blevet til mange kilometer i hjulene.

-Vi har været afsted ligeså mange gange, som vi har haft undervisningsdage. Vi har været i skoven for at se på forskellige slags mos, besøgt regnskoven i Randers og studeret Domkirken i Århus. Der har både været korte og lange ture. De lange er næsten de bedste, så vi også under bilturen har masser af tid til at snakke om oplevelserne, siger Jimmie Tagersen, der sammen med kollegerne klubleder Carsten Hildebrandt og pædagog og vejleder Anita Frichot modtog en pris på 100.000 kroner for det seneste års arbejde med projektet.

Fra venstre ses Jimmie Tagersen, Anita Frichot og Carsten Hildebrandt fra Fritids- og Ungdomsklubben Holmstrup mark i Århus - 100.000 kroner rigere.

Gav resultater

Prisen på de 100.000 kroner blev uddelt i forbindelse med konferencen 'Hvordan skaber vi rum for en bæredygtig fremtid', som mandag den 27. september 2010 blev afholdt i Århus af initiativet AarhusOpensYou.

Forkvinde for AarhusOpensYou erhvervspsykolog Mette Møller uddelte både check og blomster til klubpædagogerne, og hun gav også en begrundelse for donationen med på vejen:

-Traditionelt har klubberne primært haft fokus alene på de sociale relationer. Men I tog opgaven på jer og etablerede et læringsmiljø, hvor I arbejder parallelt med relationerne og det faglige, som traditionelt er skolens opgave, sagde hun og nævnte som eksempel et forløb, hvor de unge skulle tage et dykkercertifikat.

-Her kobler I undervisning i dansk, kemi, fysik, matematik og engelsk på, og børnene skal for eksempel udregne behovet for ilt, sagde Mette Møller i sin tale og nævnte også de resultater, klubbens arbejde med læring på nye og kreative måder allerede har skabt for skoletrætte klubmedlemmer.

-I er lykkedes så godt i jeres arbejde, at der er børn, der er kommet tilbage til klassen igen, mere fagligt kvalificerede og med en ny selvfølelse, der gør, at de får en ny rolle og position i klassen. Der er tale om et stort, ekstraordinært engagement, sagde Mette Møller, der håber at engagementet og projektet vil inspirere andre klubber.

Få får uddannelse

Og der kan bestemt være brug for lignende projekter landet over. Ikke mindst hvis regeringen skal leve op til sin egen målsætning, at mindst 95 procent af alle unge i 2015 skal gennemføre en ungdomsuddannelse. I dag er andelen af unge som læser videre efter folkeskolen kun 80 procent.

Klubleder Carsten Hildebrandt er glad for, at Århus-klubben bidrager til at nå målsætningen, og som en del af dette har klubben denne sommer oprettet en decideret ungdomsvejledning til medlemmerne.

Det er pædagog Anita Frichot, der dagligt sidder som vejleder for klubbens medlemmer.

-Overordnet vil vi gerne bidrage til 95-procents målsætningen, men vi vil gøre det på en anden måde. Vi kender de unge på en anden måde end vejledere i skolesystemet, og vi kan give dem en alternativ vejledning. Vi kan møde dem, der hvor de er og i de sociale fællesskaber, vi ved, de færdes i, siger Anita Frichot, der lytter til de unges både små og store problemer.

-De kommer med alt fra kærestesorg til forældrenes skilsmisse, siger hun.

Carsten Hildebrandt tilføjer, at pædagogerne oplever, at de opfanger nogle af de unge, som ikke ellers ville have henvendt sig til en vejleder i det etablerede system.

-De ville ellers aldrig have fået vejledning, men har de først haft en god og tryg oplevelse hos os, vil de ikke føle sig så usikre på senere i livet også at bruge det etablerede system, siger han.

Husker fristederne

Selvom pædagogerne med både projektet 'Den rullende skole' og vejledningen understøtter skolesystemet, så har de ikke glemt, de andre vigtige opgaver en klub har som fristed for de unge. Det vidner anvendelsen af de 100.000 kroner om.

-Pengene skal bruges på at bygge en pavillion til de unge, for da vi etablerede klubvejledningen, inddrog vi det sidste tilbageværende frie rum i klubben, som de unge ellers brugte til at spille rollespil i. Nu skal de have det tilbage, siger Carsten Hildebrandt. 

Læs mere om Fritids- og Ungdomsklubben Holmstrup Mark her
LINK: http://www.minklub.dk/?id=3946
Fra venstre ses Jimmie Tagersen, Anita Frichot og Carsten Hildebrandt fra Fritids- og Ungdomsklubben Holmstrup mark i Århus - 100.000 kroner rigere.
 

07-12-2010Print nyhed